Nashville je hlavní město státu Tennessee. Od 19. století se mu říká Music City. První cestu kolem světa s hudebním vystoupením podnikl soubor Fisk Jubilee Singers z nashvillské Fisk University. Po vystoupení pro anglickou královnu královna prohlásila, že Fisk Jubilee Singers musí pocházet z „města hudby“. Ve 30. letech 20. století se z Jefferson Street nedaleko Fisk University začalo rychle stávat centrum zábavy, hudby a nočního života. V 60. letech 20. století hráli v klubu Del Morocco na Jefferson Street Jimi Hendrix a Billy Cox. Klub se stal kolébkou R&B hudby. 

 Jendním z nejslavnějších hudebních center v Nashvillu je Ryman Auditorium, které bylo postaveno v roce 1892. V době svého otevření bylo největším auditoriem na jih od řeky Ohio a přezdívá se mu „Carnegie Hall jihu“. V roce 1925, kdy byla založena rozhlasová stanice WSM, které se později začalo nazývat Grand Ole Opry, ni Nashville ještě více upevnil pověst Nashvillu hudebního centra. Music Mile je ulice spojující Symphony Center s hudební čtvrtí Music Row a novými zábavními podniky na Demonbreun Street, Country Music Hall of Fame, Music City Walk of Fame a Bridgestone Arenou. Mnoho návštěvníků přijíždí do Nashvillu za živými vystoupeními Grand Ole Opry, nejdéle vysílaného živého rozhlasového pořadu na světě.

V Nashvillu se nachází mnoho uměleckých center a muzeí: Frist Center for the Visual Arts, Cheekwood Botanical Garden and Museum of Art, Tennessee State Museum, Johny Cash Museum, Fisk University’s Van Vechten a Aaron Douglas Galleries, Vanderbilt University’s Fine Art Gallery a National Museum of African American Music. V nashvillském parku Centennial Park se nachází jediná replika řeckého Parthenonu, díky které se Nashvillu někdy také říká „Atény Jihu“. Socha Athény uvnitř Parthenonu je s výškou 42 stop nejvyšší sochou v interiéru na západní polokouli.

Tři významné profesionální sportovní týmy nazývají Nashville svým domovským městem – fotbalový klub Nashville Soccer Club, tým amerického fotbalu Nashville Titans a hokejový tým NHL Nashville Predators. Predators získali dva tituly divizního a jeden konferenčního šampiona. Predators si také přivezli vítězství z NHL Global Series, která se konala v říjnu 2022 v Praze. Tým hraje své domácí zápasy v Bridgestone Areně, která slouží také jako místo konání velkých hudebních produkcí a představení.

Mezi nejoblíbenější druhy místní kuchyně patří pálivé kuře, ryba, pomalu pečené barbecue, meat & three, biscuits a samozřejmě bourbon nebo Bushwacker.

Některé zajímavosti?

Nashville byl pojmenován po hrdinovi americké revoluční války Francisi Nashovi. Na Štědrý den roku 1779 město založili James Robertson, John Donelson a skupina Overmountain Men.

Prezident Richard Nixon vystoupil v Grand Ole Opry během prvního představení v novém Opry House v roce 1974. Na klavír zahrál píseň „God Bless America“.

V Nashvillu a okolí žili dva prezidenti Spojených států – Andrew Jackson a James K. Polk.

 A české spojení? Věděli jste, že v Nashvillu se rozhodly usadit hned dvě české firmy?

 „Firma GZ Media se rozhodla v Nashvillu vybudovat svou centrálu pro severní Ameriku a zároveň nejmodernější závod na výrobu gramofonových desek na světě. Pro hudební průmysl je Nashville klíčovým centrem, kde sídlí velká vydavatelství, distribuční centra i nahrávací studia. Nashville má své kouzlo a hudba je zde cítit na každém kroku, považuji ho za nejvíce cool město v USA.“ Michal Šterba, CEO GZ Media

 “Nashville pro nás byla jednoznačná volba při výběru naší nové Americké základny. Nejenže si nadále posiluje pozici hudebního hubu USA, ale zároveň město nabízí dobrou infrastrukturu pro růst nového businessu. Večer s výbornou muzikou v barech na Broadwayi pak musí být zážitek pro každého návštěvníka Nashvillu a nejen pro nadšence z kytarové firmy.” Petr Furch, CEO Furch Guitars

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *